Khamis, Januari 29, 2015

questions

ada orang tanya saya,
apa sebab saya nak kahwin?


-
-
-
-
-
-

masa tu saya tak tahu nak jawab apa.

sebab, kalau dulu, saya boleh jawab dengan mudah;
saya nak kahwin sebab semua orang pun kahwin.
saya nak kahwin sebab orang selalu tanya bila saya nak kahwin.
saya nak kahwin sebab nak dapat pahala and all.
saya nak kahwin supaya saya tak rasa diri sendiri loser.
sekadar nak beritahu pada orang; "aku pun laku jugak".

sungguh cliche.

tapi sekarang,

seriusly.
saya tak ada reason nak beritahu.
sebab perkahwinan bukan lagi tiket untuk saya dapat kebahagiaan.
i accepted who i am and i am gay.
i am happy enough now.


so, why should i trouble myself for mariage?

-
-
-
-
-
-
-

that's the point that i learnt.
actually,
i am scared to marry.

several days,
i have been looking for the answer.
been asking people.
been observing others.

couldn't find any answer yet.
maybe its there but i wasn't listening and looking.

i think, maybe, all that i need is to put trust in Allah.

Rabu, Januari 21, 2015

seorang perempuan

harini saya belajar satu lesson yang sangat besar.
(bagi sayalah..)

seorang perempuan,
belajarlah setinggi mana,
kerjalah gaji sebesar mana,

akan ditanya juga soala-soalan cliche seperti:

"pandai masak apa?"
"pandai kemas rumah?"
"lepas mandi, tuala sidai balik tak?"
"baju letak atas lantai ke?"
"lepas makan, pinggan kotor letak kat sinki tak?"
"basuh pinggan sendiri tak?"
"kemas katil bila bagun tidur tak?"


soalan-soalan simple.

bukannya masuk dalam exam SPM.
bukannya ditanya dalam soalan interview kerja.
bukannya dikira dalam KPI untuk naik gaji.

tapi,

kebersihan,
kekemasan,

untuk saya,
saya beri full respect pada perempuan2 yang OCD ni.

(if that what people call them--OCD)

full respect to you.

saya kena belajar kemas dan membersih.

yosh!

Jumaat, Januari 16, 2015

street dakwah

ini adalah first experience saya melibatkan diri dengan street dakwah.

experience yang bagus.
an eye opener.
belajar untuk bersabar.
belajar untuk berkomunikasi.

dan,
perlu lebih banyak belajar.

kalau tak,
kosong.
tak ada isi.

Derma Organ

mari daftar sebagai penderma organ!

InsyaAllah!

gambar sentap

dengan kertas ditulis nama kita atasnya boleh jamin dapat duit?

pertama kali saya tengok gambar ni saya sangat sentap.

saya teringat zaman saya tengah menganggur dulu.
saya sangat sedih. down.

dengan kelayakan master pun boleh menganggur, apekah?

saya dah pernah merasa kerja di dapur McD, kedai kek Kings, jadi AA di UIA Kuantan, jadi pum attendance di stesyen minyak Shell.

waktu kerja kat McD dan stesen minyak Shell adalah waktu di mana saya jadi infieriti kompleks. Ada masa tu, terserempak dengan kawan-kawan sekolah. Malunya tak tau nak cakap lah.

Dan, sekarang Allah dah bagi pada saya kerja yang saya suka. Dan, saya bersyukur yang Allah pernah beri saya pengalaman bekerja di McD dan pum attendance.

Pengalaman ni telah mengajar saya erti rendah diri.
Humble.

Satu pengajaran yang betul-betul sentap dalam hati saya.

Sebab saya terlalu bangga dengan Master yang saya dapat. Dan its takes those lesson supaya saya dapat jatuhkan ego saya.

kepada sesiapa yang masih menganggur,
jangan risau pasal duit, sebab bila awak dah dapat kerja yang awak hendak selok-selok sangat, still awak akan ada masalah tak cukup duit.

metaphora: lagi besar periuk, lagi tebal keraknya.

awak akan ada segala macam keinginan yang awak nak cuba buat dan beli kerana sekarang awak dah ada duit.

yang paling penting, adalah your attitude.

Yes.
Your attitude

KSK

Happy faces.

Starting after raya last year, I actively joined Kechara Soup Kitchen (KSK).
What is KSK?
KSK is an NGO that gives food to the homeless.(the client)

Volunteering in KSK, is such an eye opener.

Selama ni, saya rasa nasib diri saya sahaja yang paling malang, but, looking at the client.

sangat menusuk hati.

lihat orang tidur kat kaki lima kedai.
bila kita lihat orang tua yang tidur kat situ.
lagilah rasa nak menangis.

bila saya nampak ladyboy yang dah tua, kulit kerepot, dah tak cantik.
macam manalah akhiran hidup mereka?
di tepi jalan juga kah?

keluarga buang mereka.
masyarakat jijik dengan mereka.
kerja tak ada.
duit tak ada.
rumah tak ada.

mereka hanya ada sesama sendiri.

macam-macam cerita tepi jalan yang akan awak jumpa.
kalau orang tak percaya Tuhan datang join KSK dan lihat semua cerita sedih ni,
saya yakin mereka akan lebih benci pada Tuhan.


saya doakan Allah selalu lindungi mereka.
Ameen.