Khamis, Februari 26, 2015

satu persepsi

masa kecil saya dulu, kartun yang saya suka adalah Walt Disney's.

Berangan-angan nak jadi secantik princess itu, princess ini, nak kahwin dengan handsome prince.
And, they live happily ever after.


Dan, sekarang, umur saya sudah cukup tua untuk faham erti hidup dan erti perkahwinan.

Meneruskan hidup dengan memasuki alam perkahwinan, tak pernah Allah janjikan yang bahagia ria sepanjang usia.
yang buat janji palsu macam tu hanya Walt Disney punya kartun.

Allah janjikan perkara yang berlainan.

seperti termaktub dalam Al-Baqarah (2:155)


2:155

And We will surely test you with something of fear and hunger and a loss of wealth and lives and fruits, but give good tidings to the patient.
 
Ali 'Imran (3: 142)

3:142

Do you think that you will enter Paradise before Allah tests those of you who fought (in His Cause) and (also) tests those who are As-Sabirin (the patient ones, etc.)? 
 
Al-An'Am (6:165)
 
6:165

He it is Who hath placed you as viceroys of the earth and hath exalted some of you in rank above others, that He may try you by (the test of) that which He hath given you. Lo! Thy Lord is swift in prosecution, and Lo! He verily is Forgiving, Merciful.
 
Al-A'raf (7: 168)
 
7:168

And We divided them throughout the earth into nations. Of them some were righteous, and of them some were otherwise. And We tested them with good [times] and bad that perhaps they would return [to obedience].
 
=================================
but, don't be scare,
don't be stress,
don't be angry with Allah.
 
in life there will be dissapoinment,
there will be unfulfilled dream,
there will be tears and broken heart,
but,

everything happens for a reason.
 
there is another thing that Allah has promised:
 
(94:5-6)
94:5

For indeed, with hardship [will be] ease.

94:6

Indeed, with hardship [will be] ease.
[Sumber: quran.com ]


We have very little knowledge about our life and future,
only Allah knows.

so, pray to Him only.
only Him.

Jumaat, Februari 13, 2015

deep


kadang-kadang,
kita dah ulang banyak kali sesuatu perkara tu,
tapi tak pernah berjaya.

contoh paling mudah: mendapatkan berat badan yang ideal.

ayat brother Paulo Coelho ni memang patut jadi motivasi.

patut gantung kat dinding instead of jam.

sebab jam yang berdetik pun dah tak ada kesan takut dalam hati langsung.
masa yang terbuang, tak ada patah balik.
masa yang berlalu, maknanya sekarang makin dekat dengan kematian.


tapi hati ni keras betul.

dapat ayat ni, terdiam.

jawapan kepada persoalan.

People are so afraid of pain. Terrified of falling or failing. Terrified of the break. Terrified of picking up the pieces. That is why we don't try. That is why we don't put ourselves out there or really live. But we only fear pain, and breaks and wounds, because we rely on ourselves to heal them. If we truly believed that no matter how broken, how much pain, or how deep the wound, we could run to the Healer, we would no longer be so afraid to try, to risk, to feel. To live. And that would look like courage.
-Sister Yasmin Mogahed-

Rabu, Februari 11, 2015

lesson about love and marriage


Highly recommended to watch.
by sister Yasmin Mogahed.

Please follow her on her instagram, subscribe to her Youtube channel to listen to her speech and buy her book "Reclaim Your Heart".

Generally, in this 1-hour video (yes, its 1 hour long, but its really worth it. watch to the end) she speaks about what is not love, what is love and what is marriage. In Q&A session, you can get the answer of how to select your life partner according to Islam,  understanding the reality of istikharah-- what is istikharah and how will your prayer be answered? is it true the answer thru dream?

if you are searching the meaning of marriage, love, want to know how to select life partner. try your best to watch this video.

May Allah answer your doubt.

Jumaat, Februari 06, 2015

anak kecil

saya ada sejenis penyakit takut sekarang.
takut tengok orang kahwin.

rasa macam saya nak pergi tanya pada pengantin lelaki dan perempuan tu;
"kenapa awak nak kahwin? apa yang awak berdua expect dari perkahwinan ini?"

bagi saya,
jawapan daripada soalan ini adalah jawapan yang paling akan menentukan mind set mereka.

having expectation pada perkahwinan dan manusia untuk mendapatkan kebahagiaan adalah satu kesilapan.

it doesn't work that way.


kita mesti dah sedia happy dan berkahwin dengan tujuan nak menggembirakan pasangan.
ini yang saya faham setelah saya baca tulisan sister Yasmin Mogahed.

teringat kisah tahun lepas yang mana kes penceraian adalah majoriti kes yang dibicarakan dalam Mahkamah Syariah Kuantan dalam 1 hari. 48 out of 50.

lalu macam mana?

masalah ada.
lalu jalan penyelesaiannya?


saya jadi risau jugak bila saya tengok penceramah-penceramah, penulis buku dan etc menulis dan mempromosikan cinta Islamic?


how do they define cinta Islamic?
kalau filem dan drama bersiri-- adoi. jangan tengok sebab kalau tengok merosakkan akidah anak-anak muda saja.


kalau setakat cakap saya cinta anta/anti kerana Allah Taala...

*muntah hijau*


jangan mencarut dengan skrip-skrip yang geli geleman.


kepentingan institusi kekeluargaan.

saya sendiri lahir daripada keluarga yang abah saya berpoligami.
ada macam-macam cerita dan drama sepanjang hidup.

as soon as parents ada gaduh-gaduh depan anak-anak,
then berpisah terus,
bercerai atas kertas hanyalah formaliti dan undang-undang dunawi,

apabila parents telah berpisah,
itu sudah cukup membunuh anak-anak itu.


saya dulu jadi benci pada lelaki.
saya rasa semua lelaki jahat.
saya kurang keyakinan diri.
saya hidup dengan menyalahkan orang lain sahaja...
dan dosa yang paling saya kesalkan--
saya asyik menyalahkan Allah atas apa-apa saja yang berlaku.


penat tau hidup macam tu.



saya bersyukur yang Allah masih sayangkan saya dan terus sabar dengan kerenah saya yang patutnya ditanam hidup-hidup dalam lumpur je.

kesan dari keruntuhan institusi kekeluargaan masih banyak di luar sana,
kesan-kesan yang tak saya alami tapi dialami oleh orang lain.

contoh:
duduk serumah tanpa nikah.
mengandung bayi tanpa nikah.
buang bayi.
pelacuran.
etc.
(setiap dosa yang tertulis di atas-- bukan kekal. yang makna asalkan pembuat telah bertaubat nasuha, ianya habis..khalas. tak perlu diungkit)

*tunduk malu pada Tuhan*




sekarang,
kita selalu buat kerja yang pelik-pelik.

kita sendiri yang masuk alam perkahwinan dengan ilmu yang cetek.
kita sendiri yang runtuhkan institusi kekeluargaan Islam yang sebenarnya sangat cantik.
kita sendiri yang merosakkan akhlak anak-anak kita,
kita yang menyebabkan ada bayi-bayi longkang dan tong sampah.
dan kemudian,
kita jugalah bersuara lantang menjatuhkan hukuman pada pembuat.


apalah guna.
kita yang lahirkan penjenayah lalu menghukum mereka?


kita ni apa?
besar sangat?
kita siapa?


* lempang diri sendiri*

street buskers

hari Khamis haritu, saya pergi KLCC jumpa coursemate masa kat UTP.
naik tren turun LRT KLCC.

best sangat sebab kat stesen tu ada street buskers.

on the way coming to KLCC -- suara brother tuh memang macho bak Papa Rock.
best......

masa balik, brother Ayawan Musafir Singgah main flute.

*mulut ternganga*
*terpegun*

jakun lah sekejap saya kat situ.

sangat merdu....


silalah follow FB brother Ayawan Musafir Singgah dan subscribe pada youtube channel beliau. Kalau dapat dengar flute ni tepi pantai, bersama deruan ombak, tiupan angin laut...

perrrgghhhhh!!

PERFECT!

Khamis, Januari 29, 2015

questions

ada orang tanya saya,
apa sebab saya nak kahwin?


-
-
-
-
-
-

masa tu saya tak tahu nak jawab apa.

sebab, kalau dulu, saya boleh jawab dengan mudah;
saya nak kahwin sebab semua orang pun kahwin.
saya nak kahwin sebab orang selalu tanya bila saya nak kahwin.
saya nak kahwin sebab nak dapat pahala and all.
saya nak kahwin supaya saya tak rasa diri sendiri loser.
sekadar nak beritahu pada orang; "aku pun laku jugak".

sungguh cliche.

tapi sekarang,

seriusly.
saya tak ada reason nak beritahu.
sebab perkahwinan bukan lagi tiket untuk saya dapat kebahagiaan.
i accepted who i am and i am gay.
i am happy enough now.


so, why should i trouble myself for mariage?

-
-
-
-
-
-
-

that's the point that i learnt.
actually,
i am scared to marry.

several days,
i have been looking for the answer.
been asking people.
been observing others.

couldn't find any answer yet.
maybe its there but i wasn't listening and looking.

i think, maybe, all that i need is to put trust in Allah.