Khamis, April 03, 2014

daro blog ke insta

blog,
saya minta maaf.

saya dah sepikan awak kerana adanya teknologi lagi laju.



habislah angan-angan saya
tujuan utama saya memblogkan diri
di suatu masa dulu.


if only instagram boleh share pada blog.

kalau ada yang nak follow, saya ada di insta. Intan Najua.




Selasa, Februari 18, 2014

Seminar Ibrah Surah Al-Kahfi

sementara tunggu Ayep amik,
tulis sikit.

dah lama sangat tak menulis.
cerita banyak tapi
bila letak jari atas keyboard,

tak terzahir.

masa yang pendek,
cakap benda mudah dan ringkas je.


last weekend saya hadiri Seminar Ibrah Surah Al-Kahfi oleh Ust Hasrizal Abdul Jamil di UKM, Bangi.

i tell you,
terbaik!


haha.
padahal saya,
bila tengok poster seminar tu,
langsung tak ada minat nak daftar.
tak ada langsung hati rasa tertarik nak pergi seminar ini.
rasa macam "eleh, ntah hape la penting sangat seminar ni, sampai nak bayar RM 120, RM 150 bagai."

serius.
itulah saya.

Allah tu perancang yang paling terbaik kan,
Allah gerakkan hati Kim untuk ajak saya pergi kursus tu.
jadi, saya pun setuju.
kalau kena bayar pun, saya akan pergi jugak.
sebab saya tahu ilmu ada nilainya.


i tell you.
hari pertama,
sejam pertama,
saya terlopong!


superbbbb!!!!

Masya Allah Tabarakallah!

padahal sesi pagi tu baru introduction,
baru explain apakah kepentingan surah Al-Kahfi dan macam mana nak ambil ibrah dari surah tersebut.

bayangkan, nak explain kepentingan surah pun hampir setengah hari?
punyalah banyak isu yang diketengahkan.

dan sebenarnya, Ust Hasrizal sememangnya seorang yang berilmu.
cara penyampaian beliau yang lawak dan santai,
buat kami faham apa yang cuba di sampaikan.
contoh yang diberikan sangat dekat dengan kerja harian dan senang faham.


oke.
tak tau dah berapa baris ayat saya duk puji seminar ni.

ayep wasep "otw ke tmpt k.eby"

oke.
saya kena cepat bagi rumusan.


kesimpulannya,
saya telah berlagak dengan Allah.
saya baget saya bagus.
saya baget saya dah cukup ilmu.
saya baget apa yang saya anggap penting, itu penting, yang tak penting di mata saya, xpentinglah.

silap baget betul.


pendek kata,
saya ni baget bagus.


rupa2nya ini adalah satu ciri-ciri takabbur.

Asrtaghfirullah hal 'azim.
takut.

kita ni,
xpernah pandai,
xpernah cukup ilmu.

walau di mana kita sekarang,
walau siapa kita sekarang,

bila ada peluang  hadiri seminar Islamic gini,
yang bekaitan dengan Al-Quran, hadis, solat etc,
silalah hadir.

di saat hati kita berkata " tak payah pegi lah.."
itulah tandanya kita patut pergi.

dan,
menuntut ilmu takkan pernah berhenti.
teruskan dari pelajar, kahwin, anak 1, nak 3, ada menantu, ada cucu.
teruskan.


teruskan.

ilmu kita ni, secelup pen dlm laut je.

Ya Allah, kurniakanlah rahmat-Mu pada kami semua. Aminnnn..
 

Isnin, Februari 03, 2014

trip to medan-nak kongsi tips

13, 14 dan 15 januari 2014.
saya ke Medan, Indonesia.


*senyum besar*


Alhamdulillah.
luar negara ke-3 yang saya jejak.

1st= Madinah
2nd= Mekah
3rd=  Medan


jadinya,
entri kali ini, adalah tips yang saya cadangkan apabila anda berada di sana.

pesanan,
ini pengalaman bukanlah fakta kekal.
lagipun saya bukanlah travellers sejati.
ada perkara yang anda tak setuju, ya, abaikan saja.
 ini tips saya kongsi dari pengalaman 3 hari saya di situ buat kali pertama.



pertama:

hotel.

kami stayed di Hotel Madani.
di book oleh student dengan harga 335,000 rupiah per night.
if not, boleh naik harga 500,000 rupiah per night.

jadi, macam mana student boleh book hotel kami?
sbb Kak Tuty adalah lecturer a.k.a Dentist.
di Medan bersepah-sepah student medic yang boleh diharapkan untuk bantuan macam ini.

bila ada kabel, boleh dapat harga murah -- 1st lesson.


kedua:

iron.

di hotel ini tak ada iron disediakan.
mesti dihantar pada laundry servis.
kena lihat harga sehelai baju berapa ribu rupiah. saya tak baca sebab tak ikut servis ini.

kalau nak bawa iron sendiri, mesti ada external plug kerana plug di hotel cuma 2 pin.
tak sama macam iron org Malaysia yang 3-pins.

ketiga:

kereta sewa.

kereta sewa pun kereta student juga.
bila nak sewa kereta di situ, boleh cari di airport.
bayaran lebih kurang 100,000 rupiah sehari tanpa driver.

macam mana lah kalau tak ada driver?
kan nanti sesat?


keempat:

pulsa.

nasihat student tu,
beli pulsa dan beli internet mengikut hari.
harganya murah xsampai 100,000 rupiah pun.

jadi, masukkan dalam satu smart phone yang available.
anda boleh drive dengan bantuan gps atau waze anda.
yeay!


kelima:

becak:

rupanya macam beca di Malaysia cumanya bukan dibawa oleh pengayuh basikal tapi driver motorsikal.
dari hotel kami ke pajak ikan, harga adalah dalam lingkungan 15,000 - 20, 000 rupiah sahaja. kalau ada yang offer harga lebih tinggi, jangan amik.  pergi tanya pada pak pak becak yang lain. ramai je yang offer.

nasihat saya, untuk yang nak adventure, bolehlah naik becak ni. kalau tak, baik naik taksi saja. kerana ciri-ciri keselamatan becak macam agak rendah. lebih-lebih lagi dengan jalan raya di Medan. sesuka hati jalan terus di lampu merah.

haha.

student kita di sana, semuanya dah biasa, jadi mereka boleh bawa kereta dengan relaks je. kita yang dalam Kijang, rasa nak maki.

haha.


keenam:

pajak ikan.

pajak = pasar.

tempat shopping yang memang heaven. ala-ala pasar payang ngan wakaf che yah di kelantan. macam-macam ada. kita yang tengok macam nak gila pun ada. haha.

cumanya, akan ada peniaga-peniaga yang berniaga dengan barang di tangan, akan mengekori anda dari belakang, tepi kanan dan kiri, dan depan.

sangat-sangat annoying.

mereka akan terus ikut sambil desak suruh beli produk mereka, sampai  kita rasa nak marah.
serius.
sangat annoying.

memang tak dapat nak window shopping macam kat Malaysia.

kalau tak nak beli, cakap je terus terang pada mereka, "tak mahu" dengan muka serius.

tips harga:
t-shirt yang bertulis medan 25,000 - 30,000 sehelai.
kalau size S di Malaysia, bagus amik size M. sbb saiz S Indonesia sangat kecil.

t-shirt tu yang size xxl harganya lain, 40,000 rupiah.
katanya kualiti kain berbeza dan guna lebih banyak kain.

oklah tu, 40,000 rupiah lebih kurang RM 12.  still murah kan.

kalau nak beli fridge magnet, saya beli 3 bungkus= 30 fridge magnet dengan harga 210,000 rupiah. dalam 70,000 rupiah satu bungkus.

maybe anda pandai tawar, boleh dapat 50,000 rupiah per bungkus ke.

kalau nak shopping kain sembahyang dewasa, kanak-kanak, kain sulam, tudung, kain ela atau sebagainya, tipsnya begini, jangan tanya harga paling murah kalau tak serius nak beli. nanti mereka marah. jangan suruh bukak baju dari plastik bagai kalau tak serius nak beli oke!

survey, jalan-jalan dulu, compare mana yang berkenan, barulah mintak tawar harga.

harga yang mereka letak selalunya 2x ganda dari harga sebenar. jadinya, kami ada menipu-nipu yang kami ni student di USU (Uni Sumatera Utara).
cakaplah slang2 Indon sikit amik hati.

stended la nak tawar harga kat Malaysia ni.
gunakan skill.
dapatlah harga yang berpatutan bukan harga cekik darah.

ada juga peniaga memang keras hati tak nak turunkan harga,
tak apa, cakap elok-elok, keluar dari kedai dia, cari kedai lain.
kedai lain bersepah-sepah lagi.

tolong elakkan bercakap kasar dengan peniaga tu, kita orang luar.
itu bukan tempat kita tau.
jangan nak berlagak macam banyak duit walaupun memang anda banyak duit!


if anda nak shopping di tempat ala-ala KLCC, sila ke Sun Plaza.
method of transportation kami adalah becak, paymentnya dari pajak ikan ke sana 20,000.
kalau anda bawa kereta sewa, saya tak tahu berapa harga tiket parking.


ketujuh:

makan nasi padang.

kalau nak makan nasi padang, kami prefer tapau untuk fixed kan harga. jimat. sebab kami semua yang bermusafir masa tu adalah 10 orang dewasa dan seorang kanak-kanak. tapau lebih jimat.

kami ada makan di kedai di hari pertama, jumlah bayarannya 200,000 ++. dlm RM lebih kurang 250. rasa nak menangis pun ada. ni sengaja bagi mahal sebab kami orang luar ke? atau memang mahal?

pengalaman.

Bro Lim kata tempat makan nasi padang yang sedap adalah Garuda.
cubalah.


kelapan:

kanak-kanak peminta sedekah.

sewaktu kami makan di restaurant nasi padang, ada seorang budak lelaki yang buat muka simpati dan terusan berdiri di meja kami.

"belum makan"

itu skripnya.

tujuan dia, nak cuci kasut kita untuk dapat duit.

nasihat orang pada saya: pejamkan mata, keraskan hati walau rasa simpati yang amat sangat. makan je, jangan layan dia. dia akn berdiri dekat kita, dan pergi ke orang lain pula.

seorang dapat, dia akan bagitau kawan-kawan, ramai lagi yang akan datang. masa tu, kita akan rasa annoying sebab diganggu tengah makan.

tips nak bagi sedekah: bagi sebelum kita nak balik. sebelum naik kereta, taksi, becak.
selamat lah dari yang lain.


bila kita berhenti di traffic light pun, akan ada macam-macam peniaga jalanan.
jual air mineral, tisu, surat khabar, kacang etc.

masa tu, hati rasa kesian sangat nasib rakyat yang hidup macam tu.

ada juga penyanyi jalanan. mereka akan berdiri di tepi tingkap kita dan menyanyi.
biar dia menyanyi sampai habis barulah bagi duit.
jangan buka tingkap kalau setakat nak dengar lagu. buka tingkap bila nak bayar je.

kalau kita bayar duit sebelum dia habis menyanyi, dia akan terus jalan lepas dapat duit.

dan, budak itu mengingatkan saya pada Tegar. agaknya inilah hidup beliau satu masa dulu.

kesembilan:

tukar duit.

saya suggest tukar di Malaysia.
kalau di airport dan hotel ratenyer tinggi.

masa saya pergi, sedang rancak pilihan raya, jadi matawang rupiah jatuh RM 277 untuk satu juta rupiah. saya minta pak becak yang bawakan ke kedai money changer.

pak becak tu baik, dari hotel,beliau bawa kami ke money changer, ke pajak ikan, tunggu kami shopping, tolong tawar harga t-shirt medan, hantar kami pulang ke hotel. oleh kerana puas hati dengan kejujuran dan baik hati pak becak itu, kami beri 100,000 rupiah pada beliau.

bagi saya, orang yang jujur, kami willingly bayar lebih. :)


kesepuluh:

makanan tepi jalan.

jangan makan! kalau anda cirit birit, takde makne nak jalan-jalan.
tengok aje oke!


kesebelas:

kedai urut.

ini feveret yang lain-lain. antara 10 orang dewasa, 9 pergi urut tapi seorang tak.
yang tak pergi urut adalah saya.
haha.

saya takut sakit.

*senyum*

tapi harga urut di sini adalah sangat murah. 70,000 untuk 2 jam.
murah kan.

kata mereka, urut memang paling terbaik. berkerak-kerak bunyi urat.
 biasanya kena booking time untuk urut.

kalau anda puas hati, bolehlah bagi tips pada tukang urut tu.
kalau puas hati tapi tak nak bagi tips, pun tak apa.


kedua belas:

karaoke.

femili karaoke yang kami pergi adalah sangat best.
touch skrin oke!
macam-macam lagu ada, omputih, indon, malaysia.
 haha.

ketiga belas:

jus buah.

 bila order air di kedai makan, silalah order jus buah. tak kisahlah jus mangga, jus alpukat, jus guava, jus tomat, jus tembikai ke. rasa jusnya sangat pure. pekat. macam tak campur air masak. harganya taklah mahal sangat segelas jus dalam 12,000. ada yang 17,000. ikutla kita amik buah yang mahal ke murah. still itu harga murah dengan kualiti jus yang pekat dan best.



saya tak pergi pun lake toba atau tempat lain.
duduk di hotel, keluar makan dan shopping.

hope this will help.

InsyaAllah.


selamat bercuti!

jawapan dari Allah itu paling sweet. indahnya --kekal.

adoi.
tak sedar diri betul.
besok lagi kerja.
sekarang masih di sini untuk membebel.


saya nak bercakap tentang baitulmuslim.

dari awalnya,
saya takut akan perkahwinan.
kerana contoh di hadapan mata saya adalah sangat tidak memberi motivasi yang positif.


namun,
bila usia yang makin bertambah,
saya melihat teman,
anak mereka makin bertambah,

saya jadi takut pula.

takut tak dapat kahwin.
takut tak dapat anak.


macam-macam takutnya.



di suatu tahap,
takut tak dapat kahwin menjadi takut untuk kahwin pulak.
rasa takut itu datang lagi.


kerana di setiap usia perkahwinan yang emas,
yang saya saksikan contoh-contohnya,
adalah bukan ending Walt Disney punya movie.
it doesn't end with " and the lived happily ever after".
that's bull.


in reality,
saya lihat nasib Amma.
nasib Mak Long Intan.
nasib Mak Long.
nasib Pak Long Johor.
nasib Mak Co.




kisah mereka,
buat saya terkedu.
kerana usia emas mereka, mereka keseorangan.
salah seorang telah pergi meninggalkan seorang lagi.


*air mata jatuh*


menulis di sini.
membuatkan saya terkenang wajah-wajah mereka,
cukup buat hati sayu.


membuatkan saya mempersoalkan kenapa akhir rumahtangga mereka begitu?
saya tahu.
ini soalan tak patut tanya pada takdir Allah.


tapi,
hati saya tetap nak tahu kenapa.
kenapa Allah berikan perpisahan pada mereka?
di usia emas pulak.


dari pandangan mata saya.
kasihan.
simpati.


apa erti perkahwinan yang sebenarnya?
apa pengajaran yang Allah nak beri pada mereka?
dan apa pengajarannya pada saya yang melihat?



satu-satunya orang yang menjawab soalan saya ialah Kak Tuty.

jawapannya mudah:

"perkahwinan itu tujuannya untuk mendapatkan redha Allah"





oke.
saya terdiam.



*telan air liur*



makan dalam betul.












life is a test.


kita kahwin dengan orang Cina ke,
kahwin dengan orang Jawa ke,
kahwin dengan orang Indonesia ke,
kahwin dengan orang kaya raya ke,
kahwin dengan orang tak beberapa nak kaya ke,


semua perkahwinan ini,
ada ujiannya yang Allah akan beri.
tanpa sedikitpun Allah beri melainkan sesuai dengan kemampuan kita.
tanpa seorang pun terlepas dari janji Allah.



lalu,

sehubungan dengan itu,
saya faham sudah.


silap saya adalah,
saya meletakkan harapan ending Walt Disney pada kisah cinta yang Allah ciptakan.



*angkat kening sebelah macam The Rock*

apekah?
mestilah tak match.



Walt Disney, you are so jahat!
you RUBBISH!
anak-anak saya ( if applicable) takkan diberi peluang untuk menjadikan your rubbish filem sebagai satu tujuan hidup.
you rubbish rubbish rubbish rubbish dabel rubbish triple rubbish dan RUBBISH EVER AFTER!



berkahwin-- ujian.
belum berkahwin --ujian.
tak berkahwin langsung --ujian.



berkahwin.
ceritanya,
tak logik nak doa supaya akhirnya derita.
doa yang terbaik tetap wajib.

namun,
pegang dalam hati,
ada liku di hari depan yang akan dipandu,
akan ada air mata yang jatuh bak air terjun,
akan ada nama yang akan tertulis di batu nisan,

right before our eyes.


hidup nampak kejam.
tapi sebenarnya,

life is a test.



*senyum*




stop living other people's life.
hidup kita pun bernilai yang tinggi.
sangat.





Ahamdulillah.
Ya Allah,
berkatilah hidup kami di dunia dan akhirat.
Amin Ya Rabb.

Kaabah bukan arah kiblat ku, bukan arah mu jua.

kali ini,
fokusnya adalah untuk memperbetulkan salah tanggapan kita sebagai Muslim terhadap agama kita sendiri, Islam.



tobat.
selama ini saya ingatkan Kaabah adalah arah kiblat saya.

tobat.
saya ingat saya sembah Kaabah selama ini.

sebenarnya,
ayat Al-Quran dengan jelas menyatakan arah kiblat kita yang sebenar ialah Masjidilharam.

masalahnya kita,
membaca Al-Quran tanpa tahu makna.
tanpa faham makna.

lalu kita membuta tuli mengikut kata para ustaz, ibubapa kita
seolah-olah itulah agama Islam yang satu-satunya.


Allah.



sedih betul.



ini bukti.
firman Allah yang jelas maknanya.




mari kita buat perumpamaan begini.

besok,
saya akan ke Mekah.
saya akan ambil Kaabah itu dah pindahkan ke rumah saya.


sejak itu,
di manakah arah kiblat semua umat Islam di seluruh dunia?
Masjidilharam atau rumah saya?


sudah tentu arah kiblat kita tetap sama.
mengikut ayat di atas.



*senyum*


kita semua buat silap.
tak salah bila kita tahu kita silap.
tak salah bila kita mengaku kita silap.
tak salah bila kita minta maaf atas kesilapan kita.
tak salah bila kita perbetulkan kesilapan kita.


yang saya belajar,
lagi kita lebih dewasa, bukanlah makna kita makin bijak pandai.

tapi,
kita makin banyak sedar silap yang ada.


InsyaAllah,
nanti saya entrikan satu demi satu.

InsyaAllah.



Alhamdulillah.
terima kasih Allah kerana menunjukkan yang saya salah.





Alhamdulillah.
Ya Allah, Ya Tuhanku,
berkatilah hidup kami semua di dunia dan akhirat.
kurniakanlah petunjuk dan hidayah-Mu pada kami.

Amin Ya Rabb.

Ahad, Januari 19, 2014

langkah kita ambil, satu per satu. ok. go.

19012014.
Amma dah setahun pergi.

baru lagi setahun ni.
air mata masih murah
setiap kali Amma disebut,
dikenang.

sekejap sangat dah setahun.

Ya Allah, berkatilah roh arwah dan tempatkan arwah di samping hamba-hamba-Mu yang Kau redhai.
Amin Ya Rabb.

takdir.


semoga saya konsisten istiqamah di jalan-Mu demi bersama Amma kelak di syurga-Mu.
Amin.


dan,


saya dah pakai niqab.
inilah hari pertama.

rasa seronok.
rasa gembira.
rasa selamat.
rasa saya sangat bertuah kerana tiada yang akan judge luaran saya bagaimana.

*tarik nafas*


sebelum pakai niqab, saya bertanya pada beberapa orang.
semuanya mereka reply dengan satu soalan yang sama:

"kenapa Intan nak pakai niqab?"


*senyum*

bukan kebetulan,
rasanya Allah yang hendakkan jawapan
kenapa saya mahu berniqab.

tapi itu nanti,
yang penting,
saya sangat-sangat hendak pakai niqab.
 dan saya dah laksana.


*tepuk bahu pada diri sendiri*


tahniah Intan tahniah!

*senyum dalam hati*


macam biasa, kat tempat kerja, dilarang memakai niqab.
tapi student boleh pulop.


maybe satu hari nanti akan ke tempat kerja yang mengizinkan.
InsyaAllah.


Amin.....


Ya Allah,
berkatilah kami semua Ya Allah.